ONTSTAAN VAN DUVELBLUES

Hoe een dubbeltje rollen kan. Of: hoe door de liefde voor de muziek en het enthousiasme van een hechte groep vrienden een uit de hand gelopen verjaardagsfeestje uitgroeit tot een bluesfestival met nationale en internationale faam. Dat is het verhaal van Duvelblues.

LUST FOR LIFE

We schrijven 1996. In het vredige dorpje Ruisbroek bij Puurs organiseert Gust Meeus voor wat vrienden een fuif in het lokale Jeugdhuis, Kabal. Aanleiding is 's mans 40ste verjaardag, de fuif krijgt als naam 'Lust For Life'.
In de vroege uurtjes wordt aan de toog meteen een plan gesmeed: waarom hier geen jaarlijks evenement van maken? Gust Meeus, al jarenlang een bluesfan in hart en nieren, stemt in maar ziet het meteen grootser: hij wil de fuiven laten voorafgaan door bluesconcerten. Gust is een man van weinig woorden, maar veel daden: in de daaropvolgende jaren vinden talrijke bluesartiesten hun weg naar Ruisbroek. Het concept slaat aan… zelfs in die mate dat het jeugdhuis al snel te klein blijkt voor de groeiende groep belangstellenden.

NAAR HET PARKDOMEIN

Gevolg: na zes jaar voorbereiding in het jeugdhuis, is het tijd voor de grote sprong. Met medewerking van Duvel - Moortgat, het gemeentebestuur, CC De Kollebloem, de beheerraad van Kabal en een tal van sponsors wordt het "Duvelbluesfestival" boven de doopvont gehouden. Locatie wordt in eerste instantie het terrein van de lokale chiro, waar een grote tent en een forse geluidsinstallatie worden neergepoot. De eerste editie blijkt een schot in de roos: 350 bluesliefhebbers delen in het enthousiasme. In de daaropvolgende jaren groeit het aantal belangstellenden evenredig met de kwaliteit van de uitgenodigde bands. In 2006 is het toeschouwersaantal verdubbeld, de teller staat op 700. Als de organisatie het aanbod krijgt om te verkassen naar het nabijgelegen Hof Van Coolhem, een omwald historisch parkdomein, wordt er niet getwijfeld.

INTERNATIONALE TOPPERS OP DE AFFICHE

Het festivalterrein naar het Hof Van Coolhem huist het festival van 2006 tot 2015. De organisatie bundelt zich in de vzw Duvel Blues; intussen bewijzen de affiches dat het festival de kinderschoenen definitief ontgroeid is. Duvelblues slaagt er in om niet minder dan absolute internationale top in blues naar Puurs te brengen (Nine Below Zero, Fabulous Thunderbirds, Tommy Castro Band, Rick Vito…). In 2014 speelt Johnny Winter zelfs een van zijn allerlaatste concerten, de blueslegende bezwijkt enkele maanden later.

De doordachte manier van programmeren oogst lof in binnen- en buitenland: Duvelblues staat intussen zowel bij het publiek als bij de internationale artiesten bekend als een van de gezelligste evenementen op de festivalkalender. Het onderkomen in het stadsdomein blijkt een opstap naar een groter onderkomen: in 2016 verschuift de organisatie dichter bij Puurs en verwelkomt het JOC Wijland het festival. De formule blijft intact - elektrische optredens op het hoofdpodium, intimistische akoestische sets op een tweede podium - maar organisatorisch schakelt Duvelblues nog een versnelling hoger. De nieuwe locatie pakt uit met meer kampeermogelijkheden en een vlottere aansluiting op het openbaar vervoer. Een aanpak die het publiek weet te smaken: het aantal toeschouwers neemt jaar na jaar toe en schommelt inmiddels tussen de 1100 en 1500. Met de medewerking van de sponsors, de pers, de Vlaamse Overheid en alle muziekliefhebbers met een hart voor The Blues, is de organisatie ervan overtuigd dat het festival nog mooie jaren staat te wachten.

Volgende editie > 26 mei 2018

See you there!